“Vár ránk Isten jóságos végtelen szeretete!”

Civilként autóvillamossági szerelőnek tanult, majd miután ezt a szakmáját feladta, egy évig élt és dolgozott bányászként a Hargitán. Ezzel a döntéssel, akaraterejét próbára téve, lelkiekben már a papi pályára készült. Édesapját költőként egy verse miatt a Ceaușescu-rezsim bírósága hét évi börtönre ítélte, ahonnan négy és fél év múlva szabadult. A börtönben elszenvedett kínzások és egyéb megpróbáltatások következtében szabadulása után másfél hónappal meghalt. Csabának ez alapvető momentum volt annak megértésében, hogy a baj nem az emberben, hanem a tudatlanságban lakozik. Ennek hatására döntötte el, hogy pap lesz.

A ferences rendbe még a Ceaușescu-diktatúra alatt, 1982-ben jelentkezett, nagy titokban. Tanulmányait Gyulafehérváron és Esztergomban végezte, majd 1989-ben pappá szentelték. Több helyen eltöltött papi szolgálata után 1992-ben Dévára helyezték, ahol jelentős fordulatot vett az élete. Oltalmába fogadott néhány utcagyermeket, és a lakatot leverve az elhagyott és évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költöztek. A román hatóságok ellenezték ezt a lépését, többször felszólították az épület elhagyására. Böjte atya válasza az volt, hogy a gyermekeket rakják az utcára a rendőrök. Ha kiteszik, ő velük tart. Ez nem történt meg.

Csaba testvér épp 20 esztendeje ütötte le a ma már viruló, ám akkor teljesen elhagyatott kolostor ajtajáról a vas-lakatot, hogy befogadhassa az utcán csellengő, magukra maradt árva gyermekeket, s alapította meg a Dévai Szent Ferenc Alapítványt. A maroknyi gyermekseregből és az egyetlen dévai kolostorból ma 70 otthon biztosítja  2380 gyermek lelki-szellemi-testi fejlődését.

Az árvákat befogadó ferences rendi szerzetes éveken át csöndben, reflektorfény nélkül tette a dolgát, kezdetben csak Déván terjedt híre missziós munkájának. Mára tevékenységét elismerik Erdélyben, Romániában, Magyarországon és a világban. Több kötet szerzője, aki már nem csak 2380 gyermeket, de újraevangelizációs előadásain  magyar népét is a Szeretet útjára kívánja terelni. Hiszi, hogy nincs más út, mint a Szereteté.

Tavaly ősszel, amikor Máriabesnyőn lelkigyakorlatot tartott, felkerestük e szent helyen, és az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetőivel, valamint Pécsi L. Dániel jelképművész és jómagam kíséretében felkértük, legyen idén az Össznemzeti zarándokvonat (Székely gyors, Csíksomlyó expressz) fővédnöke. Csaba testvér rögtön igent mondott.

Két levelet is írt zarándok testvéreinknek, mely olvasható e magazin … oldalán. Csaba testvér május 17-én, érkezésünkkor felszáll Gyergyószentmiklóson a vonatra, hogy találkozhasson az utasokkal, valamint május 18-án, szombaton du. 15 órakor szeretettel vár mindenkit a csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központban, ahol ünnepélyes keretek között átadjuk Neki adománygyűjtő akciónk eredményeképp összegyűlt adományt! Mindazoknak, akik az össznemzeti zarándokvonaton utaznak, üzeni: „Vár ránk Isten jóságos és végtelen szeretete!”

Frigyesy Ágnes