Jézus oktatta őket

Szeretettel köszöntelek a gyerekeinknek ma írt gondolatokkal!
Szép napot kívánva, Csaba t.

2022. július 20.
“Jézus… oktatta őket.” Mt 13,1-9

Az ismeretek hiánya, az emberi tudatlanság, mondhatni butaság, és az ebből fakadó tévedések, félremagyarázások, a “sötétség”, az emberiség legnagyobb ellensége. Életünkben a legtöbb fájdalmat, kárt, okosan, a helyzet bölcs felmérésével, ismeretével el lehetett volna kerülni, vagy utólag meg lehetett volna oldani!

Szokták mondogatni, hogy Isten egyetlen ajándékot tudott elosztani ezen a földön úgy, hogy azzal mindenki meg van elégedve! És ez az ajándék, nem más mint az  “ész”, mert mindenki úgy gondolja, hogy a jó Isten neki ebből a nagyon értékes dologból, az “okosságból” többet adott, mint a társainak!

Az emberiség Tanítói, az emberiség legnagyobb jótevői! A tanító, oktató Jézus olyan utat mutat nekünk, melyre bátran rá kell lépnünk!

Elsősorban mi magunk kell vágyjunk a tudásra, az ismeretek egymásra épülő szakadatlan felhalmozására, az egyik legszebb isteni erényre, a bölcsességre! Ezért iratkozunk be iskolákba, keresünk tanítókat, tanárokat, oktatókat, nevelőket, akik bölcsen, okosan, türelmesen vezetnek az ismeretszerzés, rendezés útján hosszú éveken keresztül! A jó pap holtig tanul!! Jó lenne, ha ebben is követnénk papjainkat!!

Másodsorban mi magunk is alázattal vállaljuk a környezetünk oktatását, nevelését! Keresztelésben mindannyiunkat krizmával felkentek, hogy prófétái, tanítói legyünk népünknek! Milyen jó lenne, ha egyre határozottabban ragyogna fel a mi életünkben is a bölcsen tanító, oktató Krisztus szép vonása!

Életünk értelme és célja, tanulva – tanítani, megismerni önmagunkat, környezetünket, azt az igazságot, ami segít eligazodni ezen a földön és a mennyek országába célba érni. A katekizmus is ezt mondja: Azért vagyunk e világon, hogy azt megismerjük, megszeressük, és a szeretetben előrehaladva a mennyországba jussunk!

A nyári tikkasztó melegben nyitott szívvel forduljunk Krisztushoz, mindannyiunk tanító mesteréhez! Olvassunk, tanuljunk, barangoljunk az ismeretek, a költészet, a tudományok, az eszmék világában, bölcs lendülettel és kritikus óvatossággal. Ugyanakkor meglátásainkat, az elméleteket bátran vitassuk meg barátainkkal, ütköztessük gondolatainkat a másképp gondolkozókkal, keressük együtt, bizalommal a mából a holnapba tovább vezető utat.

Közös jövőnk, csak a közös gondolkodásból fog megszületni!
Szeretettel, Csaba t.