Marosillye

DSC_2729

 

Szeretettel köszöntjük Marosillyén, Bethlen Gábor Szülőházánál!

Az udvar kapuját nyitva hagytuk, hogy bárki aki erre jár, közelebbről is megcsodálhassa ezt az őseinktől örökölt kincset. Ebben a csodálatos épületben emlékkiállítást rendeztünk, mely Nagyfejedelmünk, Bethlen Gábor által teremtett Aranykort mutatja be. A bástyában nincsenek korabeli jellegű tárgyak, értékek, de a kor szelleme minden bizonnyal sokunkat a múltba ejt. A ház látogatásakor érdemes minden magunkkal cipelt gondolatot az udvarban lévő bármelyik padon felejteni, s a kíváncsiskodó képzeletünk hajtotta vágytól, a boltíves falak, csipkézett ablakok, tátongó lőrések bűvöletében elmerengeni. Ezek a falak több száz éven keresztül szilárdan állottak, bizonyítva, hogy elődeink jó alapra építették ezeken a földrészeken szétszóródott magyar emberek jövőjét. Ezt a gazdag hagyatékot kötelességgel őrizzük és ápoljuk, hogy minél többen erősödjünk meg történelmi múltunkból.

A Bethlen Ház, egyike azon dél-erdélyi műemlék épületeknek, amelyet a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett Szent Ferenc Alapítvány mentett meg, s mely régiónk egyetlen magyar történelmet és kultúrát ápoló műemléke, így vált szimbólumává az itt élő szórványmagyarságnak.
DSC_2745Látogatásukkor megeshet, hogy zárva találják az épületet, ezért szíves elnézésüket kérjük! Mivel a legtöbb látogató június 15. és szeptember 15. között érkezik, ezért ebben az időszakban állandóan nyitva tartjuk a házat. Ilyenkor alapítványunknál nevelkedő nagykorú diákjaink fogadják Önöket, akik nyári gyakorlaton vesznek részt a bástyában.

Egy másik módja a szülőház látogatásának az év más időszakaiban, ha szándékukat időben előre jelzik a ház email címén: guitarservice@gmail.com email címen ház vezetőjénél, Varga Csabánál.

Tel: +40-726-489.697

 

ISKOLÁS CSOPORTOK számára (akik a Határtalanul programmal érkeznek Erdélybe, vagy osztálykirándulásra jönnek) RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEMÓRÁT kínálunk Erdély Aranykoráról! Ennek részeként megismerhetik Bethlen Gábor életét, munkásságát, majd versenyre hívjuk őket: egy rövid feladatlappal mérjék össze tudásukat a diákok. Felpróbálhatnak stilizált korabeli ruhákat, és a látogatás végén friss házi süteménnyel fejezzük be ezt a rendhagyó történelemórát, ami kb. 60 percig tart.

FELNŐTT CSOPORTOK számára az alagsori teremben lehetőség van egy finom kávé, tea, és házi sütemény mellett megtekinteni a Bethlen Gáborról készült kb. 20 perces dokumentumfilmünket is.

Szeretettel várjuk Önöket Marosillyén!

 

DSC_2746