Marosillye

DSC_2729

 

Szeretettel köszöntjük Marosillyén, Bethlen Gábor Szülőházánál!

Az udvar kapuját nyitva hagytuk, hogy bárki aki erre jár, közelebbről is megcsodálhassa ezt az őseinktől örökölt kincset. Ebben a csodálatos épületben emlékkiállítást rendeztünk, mely Nagyfejedelmünk, Bethlen Gábor által teremtett Aranykort mutatja be. A bástyában nincsenek korabeli jellegű tárgyak, értékek, de a kor szelleme minden bizonnyal sokunkat a múltba ejt. A ház látogatásakor érdemes minden magunkkal cipelt gondolatot az udvarban lévő bármelyik padon felejteni, s a kíváncsiskodó képzeletünk hajtotta vágytól, a boltíves falak, csipkézett ablakok, tátongó lőrések bűvöletében elmerengeni. Ezek a falak több száz éven keresztül szilárdan állottak, bizonyítva, hogy elődeink jó alapra építették ezeken a földrészeken szétszóródott magyar emberek jövőjét. Ezt a gazdag hagyatékot kötelességgel őrizzük és ápoljuk, hogy minél többen erősödjünk meg történelmi múltunkból.

A Bethlen Ház, egyike azon dél-erdélyi műemlék épületeknek, amelyet a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett Szent Ferenc Alapítvány mentett meg, s mely régiónk egyetlen magyar történelmet és kultúrát ápoló műemléke, így vált szimbólumává az itt élő szórványmagyarságnak.
DSC_2745

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Látogatásukkor megeshet, hogy zárva találják az épületet, ezért szíves elnézésüket kérjük!

Az épületet és ehhez tartozó telket lehetőségünkhöz mérten igyekszük fenntartani és karbantartani, ezért leginkább szervezett csoportok részére tudunk programot ajánlani az épület belső látogatásával. Ezt a szándékot, mindenképp előre érdemes egyeztetni az épület vezetőjénél email címen, vagy telefonon. 
Elérhetősége: Varga Csaba, Email: guitarservice@gmail.com, Telefonszáma: Tel: +40-726-489.697
 

ISKOLÁS CSOPORTOK számára (akik a Határtalanul programmal érkeznek Erdélybe, vagy osztálykirándulásra jönnek) RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEMÓRÁT kínálunk Erdély Aranykoráról! Ennek részeként megismerhetik Bethlen Gábor életét, munkásságát, majd versenyre hívjuk őket: egy rövid feladatlappal mérjék össze tudásukat a diákok. Felpróbálhatnak stilizált korabeli ruhákat, és a látogatás végén friss házi süteménnyel fejezzük be ezt a rendhagyó történelemórát, ami kb. 60 percig tart.

FELNŐTT CSOPORTOK számára az alagsori teremben lehetőség van egy finom kávé, tea, és házi sütemény mellett megtekinteni a Bethlen Gáborról készült kb. 20 perces dokumentumfilmünket is.

Szeretettel várjuk Önöket Marosillyén!

 

DSC_2746