Gyakori kérdések a dévai önkéntességről

– Ki lehet önkéntes Déván?
– Bárki, aki elmúlt 18 éves és segíteni szeretne nekünk gyermekmentő munkánkban. Tud legalább 2 hetet erre rászánni (megérkezés után az első pár nap az ismerkedéssel telik el, így effektív segíteni körülbelül a második héttől tud valaki, ezért kérjük, hogy mindenki legalább 2 hétre jöjjön). Ennél rövidebb időre is lehet jönni hozzánk, de az inkább egy látogatás, mintsem segítségnyújtás. Legjobb, ha valaki legalább 4 hetet eltölt a gyerekekkel.
Olyan önkéntest várunk, akik tud és hajlandó nagyon egyszerű körülmények között élni, sok ember társaságában akár a nap 24 órájában, egyszerű étkezéssel is megelégszik. Jó az egészsége, és kész másoknak folyamatosan adni jó szót, mosolyt, hitet, bátorítást…

DSC_3399

– Milyen feladatra / munkára keresnek önkénteseket?

– Elsősorban fizikai munkára és gyermekfelügyeletre.
Az itt dolgozó nevelők csak akkor tudnak elmenni pár napos vagy hetes szabadságra, ha valaki a nevelt gyerekeket átveszi tőlük erre az időszakra. Emiatt folyamatosan keresünk olyan bátor önkénteseket, akik hajlandók rövid felkészítés után vállalkozni arra, hogy pár napra, vagy hétre 8-10 gyerekkel összeköltözzenek, mint pótnevelők. Ez nem könnyű feladat, hiszen egy komplett szociális család életét kell irányítani egész nap. Különösen ünnepekkor (karácsonykor, húsvétkor) és a nyári szünetben nagy szükségük van pótnevelőkre, hogy a munkatársaink ki tudják venni szabadságukat.
Iskolaidőben a nevelőknek további nagy segítség, ha az önkéntesek a délelőtti munka mellett délután/este besegítenek a gyerekekkel való tanulásba vagy pár órára vigyáznak a gyerekekre. Ehhez nagy fokú rugalmasság kell, hiszen egyik nap egyik családhoz, másik nap egy másik családhoz kell ‘beugrani’. Tanulni főleg az alsósokkal kell. A gyerekek persze annak még jobban örülnek, ha végre valakinek van ideje sakkozni, társasjátékozni, kártyázni velük, vagy ha valaki süt egy finom tésztát (süteményt) vagy palacsintát nekik, elmegy a parkba vagy Déva várára velük.
Nagyon sok gyereknek nehezen megy a matematika (sőt általánosan reál tantárgyak), illetve szeretnénk, ha idegen nyelven (angolul, németül) jobban tudnának a diákjaink beszélni. Emiatt folyamatosan keresünk olyan önkénteseket, akik ezek fejlesztésében tudnának – akár hosszabb távon, vagy visszatérő módon – segíteni a gyerekeknek.
Végül, ahhoz hogy tisztaság, rend, tiszta ruha, ennivaló legyen mindenütt nagyon sok fizikai munkára van szükség: takarításra, mosásra-vasalásra, adománypakolásra, konyhai munkára, mosogatásra, kerti munkára, festésre. Ebbe a nagyobb diákokat és az önkénteseket is bevonjuk. Szeptember első két hete az őszi befőzésekkel telik el (padlizsánsütés, zakuszka-, lekvár főzés). Tavasszal, nyáron, ősszel a veteményeskertjeinkben van sok munka, nyáron igyekszünk rendbe hozni a tanévben elhasznált lakásokat, amiben sokat tudnak nekünk segíteni festésben gyakorlott önkéntesek. Kérjük, előre jelezd, ha van gyakorlatod festésben, kertészkedésben stb. Márciustól júniusig sok diákcsoport érkezik hozzánk, ekkor a vendégágynevűk gépi mosásához, gépi vasalásához várunk segítséget.
Bármelyik munkára is vállalkozol nagy teherbírásra és türelemre lesz szükség, de a gyerekek kacaja és a Jóisten ezt százszorosan meghálálja.

– Hol jelentkezhetek önkéntesnek?
– Először a budapesti irodánál, Pásztóy Györgyinél kell jelentkezni (iroda@devaigyerekek.hu +36-30-685-7819 ) aki – ha van hely – a dévai ház vezetőjénél, Palkó Cecíliához fog irányítani (ceciliapalko@yahoo.com +40-753-051-727 vagy vendegfogadasdeva@gmail.com). Kérjük, mindenképp egyeztess velünk előre, mert előfordul, hogy egyik héten 6-8 önkéntes is szeretne jönni, de ennyi önkéntest nem tudunk hatékonyan foglalkoztatni. Ilyenkor érdemes vagy más házhoz, vagy más időpontban jönni.

– Hol laknak az önkéntesek Déván?
– – Az önkéntes szállón egyszerű körülmények között, 2-3-4 ágyas szobákban, közös fürdővel. Az önkéntes szálló – amely egy szépen felújított épület – az alapítványtól 10-15 perc sétára, a régi iskolaépületünk emeletén található.  A pótnevelőknek be kell költözni a szociális családok lakásába, gyakran a gyerekekkel közös szobába. A vendégek pedig térítés ellenében a vendégházainkban kapnak szállást.

– Kihez forduljak, mikor megérkezek Dévára?
– Minden héten ki van jelölve egy vendégfogadós nevelő, érdemes már érkezésed napja előtt felhívnod őt a +40-788-219-571-es telefonszámon (főleg, ha szeretnéd, hogy valaki kimenjen eléd a vasútállomásra). Ha késel, vagy amikor megérkezel, akkor is őt kell keresned (ha az ebédlőben jelentkezel a szakácsnők felhívják telefonon). Érdemes napközben érkezni (nem az éjszakai vonattal), vacsora este 8-ig kapható. Másnap keresd fel a házvezetőt, Palkó Cecíliát, ő fog eligazítani Téged, hogy milyen munkákban, hol, mikor tudsz segíteni.DSC_3357

– Milyen költségekkel jár az önkéntesség?
– Az utazási költségeket fedezned kell. Az ott tartózkodásod alatt teljes ellátást (napi 3x-i egyszerű étkezést) fogsz kapni, illetve szállást, ha önkéntesként dolgozol.

– Mit vigyek magammal Dévára?
– Jókedvedet, hitedet, kitartásodat, türelmedet mindenképp! Emellett jó ha alap gyógyszereket is hozol (sokan megbetegednek), ágyneműt viszont mi adunk, hálózsák nem kell. Ha szeretsz sütni, főzni hozd el kedvenc receptjeidet, illetve kedvenc mesekönyvedet, társasjátékaidat, kártyádat, sakkodat is magaddal. Ha adományt tervezel hozni, akkor kérjük olvasd el az ezzel kapcsolatos tanácsainkat az adományok oldalon.

– Szeretnék hosszabb távon nevelőként dolgozni, mire számítsak?
– Az ideiglenes pótnevelőség mellett van lehetőség nevelőként dolgozni magyarországi önkénteseknek is. Ekkor 8-10 fiú vagy lány nevelése lesz a feladatod, napi 24 órában egy saját kis lakásban a házvezető felügyelete alatt. Ehhez hosszabb távra el kell kötelezned magad (legalább 1-2-3 évre) hiszen a gyerekeknek a fejlődéshez állandóságra van szükségük. 25 éves kor alatt nem ajánljuk ezt a munkát. Jelentkezni ugyanúgy Pásztóy Györgyinél lehet a budapesti irodában, ő fog majd elirányítani a megfelelő házhoz.