Gyakori kérdések az adományokról

IMG_7726

– Mire van legnagyobb szükség a gyerekotthonban?
– Ezt gyakran kérdezik tőlünk. Nyilván sok mindenre, hiszen Déván 190, az alapítvány házainál pedig közel 2.300 gyereket nevelünk. Hálásak vagyunk mindenért, amit kapunk.
Déván talán legjobban ennivalóra van szükségünk,  hiszen ennyi gyereket nap mint nap jóllakatni, nem kis feladat. A tartós élelmiszereket (cukor, rizs, tészta, olaj, zsír, gríz, fűszerek, ételízesítő, májkrém, halkonzerv, löncshús, csokoládékrém, teafű, citromlé stb.) nagyon jól tudjuk használni bármikor, de a frissárunak (szalámi, kolbász, sajt, joghurt, tejföl, zöldség, gyümölcs, sütemény stb.) még jobban örülnek a gyerekek, mert ezekből kevesebbet kapunk.

Az ennivaló mellett nagyon sok mosópor, tisztítószer (klór, mosogató-, öblítő-, súrolószer, WC tisztító, ablakpucoló stb.)  fogy el ennyi családban. Lefolyó tisztítóra, papír-zsebkendőre, WC papírra, női betétre, alap gyógyszerekre (láz- és fájdalomcsillapító, torokfertőtlenítő), vitaminokra is folyamatosan nagy mennyiségben szükségünk van. Tisztálkodási szerből főleg  izzadásgátló dezodort/stiftet kapunk keveset, illetve a teenager fiúknak borotvahabra, borotvára lenne szükségük.
A központi konyhára folyamatosan kell mosogatógépbe való tabletta, a leveses tálakat (amibe 10-12 adag leves belefér) és a mély tányérokat is folyamatosan pótolni kell.

Mivel a gyerekek többsége iskoláskorú rengeteg vonalas- és kockásfüzetet, ceruzát, tollat, radírt, csomagolópapírt/füzetborítót, ragasztót, A4-es fénymásolópapírt használunk el.

Viszonylag kevés adomány érkezik cipőkből, és a cipők nagyon gyorsan elhasználónak. Főleg a 36-43-as méretű cipőkből van hiány, ebből is az edző-  és sportcipőkből.

Sok látogató új játékokkal, könyvekkel és édességgel szokta meglepni a gyerekeket, aminek persze nagyon örülnek, de élelmiszerre, tisztítószerekre vagy papírárura  sokkal nagyobb szükségünk van, mint új játékokra.

Mi az, amiből hosszabb időre tartalékunk is van?  Ezek a ruhák, (több “turit”, nagykereskedelmi raktár készletét kaptuk meg felszámolás után, és a helyi jóindulatú lakosság is folyamatosan ellát minket). Hasonló a helyzet a könyvekkel is: több könyvtár egész készletét kaptuk meg (pl. tízezres tételben könyveket). Ezek nem fogyóeszközök, gyakorlatilag minden témakörben vannak már könyveink, a könyvtáraink is megteltek.  A magyarországi tankönyveket mi itt a román oktatási rendszerben nem tudjuk használni.
Játékokból is nagyon sokat kapunk a karácsonyi és a gyermeknapi időszakban, ez elegendő a családok játékkészleteinek a felújítására. 3D-s puzzle-t – ami egyszer rakható össze és nagyon jó készségfejlesztő – szívesen vennénk. A hagyományos puzzle sajnos hamar keveredik, elveszik egy-két darab ilyen nagy családokban, ezért nem szerencsés.

Kaptunk nagy mennyiségben régi tv-t. Ahol oktatási célra használható a tv, oda mindenhová eljuttattunk már belőle. A műszaki cikkek közül az újabb típusúak jelentenének igazi segítséget. Nem baj, ha nem újak, de működőképesek legyen. Sajnos nincs sem kapacitásunk, sem keretünk javításokra.  Kisebb konyhai gépre (szendvicssütő, kenyérpirító, kávéfőző, vízforraló) folyamatosan szükségünk van, mert ezekben a nagy családokban rövidebb az élettartalmuk, mint egy kisebb családnál. Nagyobb gépekből (mint porszívó, mosógép, hűtőszekrény) illetve vasaló, hajszárító – is mindig jól jön.

Jelenleg hosszabb időre elegendő fogkefét kaptunk, illetve a tartós élelmiszerből közül lisztből és savanyúságunkból van nagyobb mennyiségünk.

Ha személyesen látogatnak el hozzánk Dévára, azt ajánljuk, hogy hozzanak 18 családra, vagy 190 személyre osztható dolgokat. Egy-egy kis csomag keksz családonként, vagy egy-egy apró csoki személyenként, ezt az adományozó (pl. egy iskoláscsoport) maga is ki tud osztani. Ez jó érzés az adományozóknak és a gyermekeinkben is tudatosul, hogy a jószívű emberek segítségéből nevelkedhetnek itt Déván.

– Kit keressek, ha Dévára érkezek és adományt szeretnék átadni?
– Kerékgyártó Emerenciát, aki a központi raktárosunkat (a +40-788-279-952-es számon; k.emerencia@gmail.com email címen) vagy a heti vendégfogadós nevelőt, akit a +40-788-219-571-es telefonszámon lehet elérni. Ha nem tudnak telefonálni, akkor a templommal szembeni ebédlőnkbe kell bemenni, és ott a szakácsnőinket megkérni,hogy hívják vagy Emerenciát vagy a vendégfogadós nevelőt.

– Kit keressek, ha Pesten szeretnék adományt leadni?DSC_3139
– A budapesti iroda csak korlátozott mértékben, kis csomagokat tud fogadni. Irodánk ÚJ címe: 1124. Budapest, Mártonhegyi út 50/c. (Ügyfélfogadás előzetesen egyeztetett időpontban: +(36) 30/685-7819  keressék Pásztóy Györgyit.Ha névre szóló a csomagot küldenek (például fogadott keresztszülő küld a keresztgyermekének), kérjük jól olvashatóan tüntessék fel a gyermekotthon nevét, címét, és a támogatott gyerek nevét. Romlandó árut ne küldjenek, mert van mikor gyorsabban, van mikor lassabban jutnak ez ezek a csomagok a címzettekhez.
A nagyobb méretű adományok leadását kérjük előzetesen egyeztessék Pásztóy Györgyivel (iroda@devaigyerekek.hu vagy +36-30-685-7819).