A töpörödött magban ott a virág…

Sokszor elgondolkodtam, ha Jézus Krisztus a galileai tenger partján nem szólítja meg Simont és nem kéredzkedik be a hajójába, az életébe, hogy ott csodát téve megtöltse azt reménnyel, egy új világ ígéretével, vajon ebből a halászból lett volna apostol, az egy-két milliárd embert számláló világban az egyház első vezetője?

Jézus nagysága, hogy nem fogadja el azt a tényt, amit mi oly gyakran hangoztatunk: ilyen vagyok, csak ennyit tudok, sajnos én erre vagyok képes. Ő nemcsak mondja, hogy múld felül önmagad, mellette az emberek felnőnek, kibontakoznak, óriások lesznek. Nemcsak Simonból lesz Szent Péter, Saul meg Szent Pál, hanem mindenki jobb, tisztább, szentebb lesz a Vele való találkozástól. Jézus Krisztus élete, tanítása minden pedagógusnak nemcsak a bibliája, hanem legfőbb módszertani kézikönyve is kell, hogy legyen! Jézusnak sikerül az emberből kiszeretni a jót, az igazat, a boldogot, a szentet. Mindegy, hogy ki milyen sebbel, fájdalommal, sértődéssel, bűnnel áll előtte, Neki mindenkihez van gyógyító, tovább vivő, életet adó, jó szava.

Jézus Pedagógus egyszerű szavakkal oktat, nevel! Ő a Tanító, számára nincs lehetetlen helyzet, megoldhatatlan probléma, végérvényesen elrontott élet. Mária Magdolnából, a garadai ördöngösből, a bűnös Zakeusból, minden eldobott kőből, Jézus irgalmas szeretetével, szegletkő lesz! Az emberek mellette szentté válnak és évezredekre, ma is, mint ember-katedrálisok ott magasodnak előttünk, mert Jézus tanítványai lettek. 

A keresztény pedagógus hiszi, hogy a töpörödött kis magban ott van a csodaszép virág, a finom gyümölcsöt termő fa, és azt is tudja, hogy a türelmes szeretet, a határtalan irgalom, és a kitartó jóság mindig meghozza a maga gyümölcsét!!

Szeretettel, Csaba t.