Passió 2020

2020 önkéntest várnak a szervezők Európa legnagyobb passiójátékának előadásához, 2020. április 4-ére az Arénába. A rendezvény a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos előkészítő eseménye. Az előadás fővédnöke: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Az európai keresztény közösségi kultúra egyik alapköve volt a minden településen a helyi közösség által húsvétkor előadott passiójáték. Jézus élete, a keresztény Európa történeti alapja. Megkerülhetetlen része Európa közös kultúr- és szellemtörténetének is.
Az öreg kontinens ma ismert színjátszása ebből nőtte ki magát. 1945-ig szinte minden magyar templomi közösségnek önálló színjátszó társulata volt, amely előadta a Passiót.
A közösségi színjátékok, kiemelten a passiójátékok, egy-egy település életében fontos közösségépítő szerepet töltöttek be. A hitélet mellett, az adott település társadalmi életének is kiemelkedő eseményei voltak.
2020. április 4-én, Európa legnagyobb passiójátékának ad otthont a Papp László Budapest Sportaréna. A 30 x 80 méteres küzdőtér színpaddá alakul, ahol Jézus életének utolsó napjait, óráit, a 2020 jelmezes közreműködő segítségével adják elő.
A misztériumjáték egyrészt a ferences szerzetesi iskolák passiójátszási hagyományára épül, amely megteremtette például a legendás Csíksomlyói Passiót is. Másrészt főszereplője által egy teljesen mai történet, amely arra keresi a választ, hogy 2020-ban mit jelent, vagy jelentenek-e valamit Jézus tanításai, szenvedéstörténete. Mit kezd az ember a megváltás, a bűnbocsánat, a keresztáldozat gondolatával? Mindenkinek megvan a keresztje – hangzik el gyakran ez a mondat, de mit jelent valójában az, hogy saját kereszt miért, kiért tartjuk a vállunkon? Kivel azonosítjuk önmagunkat a Passióban: Jézussal, Pilátussal, Júdással, Péterrel, a római katonával, a Barabást kiáltó tömeg tagjaival? Kérdések sokasága ezek, amelyek felmerülnek minden húsvétkor, minden keresztutat járóban.
A Passió 2020 különleges lehetőséget kínál a közös együttlétre, a közös gondolkodásra, a válaszok megtalálására.
A különböző passiójátszó szokások egyik legerősebb vonulata volt az, amit a ferences szerzetesek is magukénak tekintettek. A szenvedéstörténetet a kor emberének szemszögén keresztül mutatták be, ezt valósítják meg a Passió 2020-ban is. Így nem egy távoli, kosztümös dráma nézőivé váltak a nézők, hanem egy olyan történetéé, amely róluk is szól, az ő életük kérdéseit, Istenhez, embertársainkhoz való viszonyukat tárgyalja.
A Passió 2020 két évvel ezelőtt a pasaréti Páduai Szent Antal templom színjátszó köréből indult útjára. 2018-ban, majd 2019-ben közel száz szereplővel mutatták be a templom önkéntes színjátszói a történetet.
Tavaly az előadás sikerére tekintettel már négy előadást tartottak, ahol közel 2.500 ember látta a Passiót. Az egyik nézőben született meg a gondolat, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évében, az Arénában kell előadni, 2020 önkéntes részvételével Jézus szenvedéstörténetét. A Passió 2020, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos előkészítő eseménye. Az előadás fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Február 26-ig várják az önkéntes szereplők jelentkezését a passio2020.hu weboldalon. A darabban való részvételhez nem szükséges előzetes színházi, színjátszó tapasztalat. Amire azonban minden játszónak szüksége van, az előadás és témája iránti elköteleződés és a szándék, hogy ebben a nagy színjátszó közösségben megélje a közös játék örömét. A szervezők örömmel fogadják, ha a jelentkező férfiak szakáll növesztését vállalják. A fellépők számára korhű jelmezeket és a próbák napjain étkezést is biztosítanak. Családokat, baráti társaságokat, imacsoportokat és plébániai közösségeket is szeretettel várják a szervezők. A jelentkezés alsó korhatára 12 év. Középiskolásoknak a próbákon és az előadáson való részvételt önkéntes közösségi szolgálatként igazolják.
Az előadások a virágvasárnapot megelőző szombati napon, azaz április 4-én, 15 és 19 órakor kezdődnek. Jegyet 2020 forintos áron a jegy.hu oldalon vásárolhatnak.

Forrás:
https://www.iec2020.hu/hu/hirek-sajto/passio-2020