Magyarok Kenyere

 

EGYÜTT A KÁRPÁT-MEDENCE BÚZÁJA,
SÜLHET A MAGYAROK KENYERE!

A határon túli országrészek és mind a 19 anyaországi megye elhozta búzáját a Veszprém megyei Nemeshanyba, ahol 2019. augusztus 10-én ünnepélyes keretek között öntötték össze a Kárpát-medence búzáját a Magyarok Kenyeréhez.

A rendezvény szervezői, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) emellett egy másik kiemelkedő sikerről is beszámoltak: a magyarországi gazdák csak a mai napig 406 tonna búzát ajánlották fel jótékony célra, amely minden bizonnyal még növekedhet a program zárásáig (az első évében, 2013-ban tíz tonna gabonát ajánlottak fel a gazdák, tavaly már 605 tonnát.) Köszönhető ez annak, hogy idén minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdaközösségét bevonva zajlik a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, amely a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogását jelenti.

Magyarok kenyere összeöntés 2019. 2.jpg

Magyarok kenyere összeöntés 2019. 1.jpg

A NAK és a MAGOSZ által közösen szervezett jótékonysági program hagyományosan az esztergomi búzaszenteléssel kezdődik minden évben – idén ez április 27-én zajlott –, majd Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a magyar gyermekeket segítő szervezeteknek, határainkon innen és túl is. Üde színfolt a program életében, egyúttal a Magyarok Kenyere Alapítvány munkáját is dicséri, hogy mostantól a nyugati, tengerentúli szórvány magyarságot is bevontuk az adományozásba. Jelképes lisztadomány indul többek között az USA-ba, Kanadába, Venezuelába, Ausztráliába és Írországba, hogy az ottani testvéreink is megsüthessék a Magyarok Kenyerét. Ezúton is várjuk az újabb magyar közösségek jelentkezését!

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hat éve lett részese e történetnek, amikor 2013-ban csatlakozott a jótékonysági kezdeményezésből összmagyar mozgalommá gazdagodott programhoz. Annál szebb és nemesebb missziót egy szakmai köztestület aligha kívánhat magának, mint amit mi a Magyarok Kenyeréhez kötődő nagyszabású szervezési-lebonyolítási feladatok ellátásával vállaltunk fel; ezt a legnagyobb örömmel tettük és tesszük ma is – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke Nemeshanyban, az összeöntés ünnepén.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy szombat délelőtt még Kárpátalján vett részt az ottani magyar gazdák búzagyűjtő ünnepségén, és mint mondta, „felemelő volt átélni, hogy akik a legnagyobb megaláztatást szenvedik el, azok a legnagyobb örömmel adakoznak a leginkább rászorultak számára”.
– Köszönöm az adományokat valamennyi anyaországi és határon túli gazdálkodónak! De ez a program nem csak az a jótékonykodásról szól, hanem emellett az alapítványon keresztül támogatjuk a külhoni magyarok szülőföldön való maradását is – jegyezte meg Jakab István.

– A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program méltó módon készíti elő az augusztus 20-i nemzeti ünnepet, és példaértékű nemzetegyesítő szolgálatot teljesít. Az adományázó és a földet megművelő gazdák áldozatos munkájának köszönhetően befejeződött a búza aratása; mintegy 5 millió tonna búza

termett, közel 5,27 tonna hektáronkénti termésátlaggal. Ez azt is jelenti, hogy bőven lesz a magyaroknak kenyere ebben az esztendőben – mondta köszöntőjében Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes.

Az összeöntés ünnepével az adományozás természetesen nem zárult le, a szervezők valamennyi megyében és a határon túl is még augusztus közepéig várják a felajánlásokat a kijelölt búzagyűjtő pontokon. Az adományozók száma 2018-ban 5019 fő volt (ebből 2760 magyarországi, 2259 határon túli gazda). A szervezők ebben az évben ennél is több felajánlóra számítanak.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara