A Szentszék közzé tette a pápa Rio de Janeiro-i útjának programját

Július 22-én, hétfőn reggel 8.45-kor indul Róma Ciampino repülőteréről a brazil nagyvárosba. Az ötórás időeltolódásnak megfelelően helyi idő szerint délután 4 órakor érkezik meg Rio de Janeiro nemzetközi repülőterére. 5 órakor a Guanabara elnöki palota kertjében kerül sor az ünnepélyes fogadási ceremóniára, amely során a pápa beszédet mond. Ezt követően udvariassági látogatást tesz a brazil elnöknél a palotában.

A pápa szálláshelye a Sumaré-rezidencián lesz Rio de Janeiro-ban, ahol július 23-át is tölti.

Július 24-én, szerdán reggel negyed 9-kor a Sumaré helikopter-felszállópályáról az aparecidai Mária kegyhelyre indul, ahol 10 órakor lerója tiszteletét a Szűz Mária ikonja előtt a 12 apostol teremben. Fél 11-kor szentmisét mutat be a kegyhely bazilikájában. Délután 1 órakor a Szentatya együtt ebédel a pápai kíséret tagjaival, a tartomány püspökeivel és az aparecidai szeminárium növendékeivel. 4 óra után indul vissza helikopteren Rio de Janeiro-ba. Este fél 7-kor az Assisi Szent Ferencről elnevezett kórházban, ahol 500 férőhelyet biztosítanak alkohol- és drogfüggő betegeknek, beszédet mond az egybegyűlteknek.

Július 25-én, csütörtökön reggel fél 8-kor magán szentmisét mutat be szálláshelyén. 10 óra előtt kerül sor a városházán a város kulcsainak átadására a pápának, aki megáldja az olimpiai zászlókat. 11 órakor a Szentatya ellátogat a Varginha közösséghez, amely a kormány felzárkóztatási tervének részeként újraparcellázott hatalmas nyomornegyed. A pápa beszéddel fordul a jelenlevőkhöz. Este 6 órakor a Copacabana strandon találkozik a fiatalokkal az érkezésükre rendezett programon, ahol köszönti a résztvevőket.

Július 26-án, pénteken reggel fél 8-kor Ferenc pápa zárt körben szentmisét mutat be szálláshelyén. Délelőtt 10 órakor fiatalokat gyóntat a Quinta da Boa Vista parkban. Fél 12-kor rövid találkozóra kerül sor börtönben levő fiatalokkal a Rio de Janeiro-i érseki palotában. Délben a pápa elimádkozza az Úrangyala imádságot az érseki palota erkélyéről. Negyed 1-kor köszönti az Ifjúsági Világtalálkozó szervezőit. Egy órakor együtt ebédel a fiatalokkal az érseki palotában. Este 6 órakor pedig Via Crucis-t vezet a fiatalok számára a Copacabana tengerparti részen.

Július 27-én, szombaton reggel Ferenc pápa szentmisét mutat be az ifjúsági rendezvényen jelen levő püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel és szeminaristákkal a város Szent Sebestyén székesegyházában és homíliát mond. Fél 12-kor a Szentatya a város színházában találkozik Brazília vezető osztályával és beszéddel fordul hozzájuk. Fél 2-kor együtt ebédel a brazil bíborosokkal és a püspöki konferencia elnökségével, a régió püspökeivel és a pápai kíséret tagjaival a sumaréi tanulmányi központ refektóriumában. Este fél 8-kor imavirrasztást vezet a fiataloknak a guaratibai „Campus Fidei” síkságon, ahol beszéddel fordul a jelenlevőkhöz. Ez a terület kétmillió ember befogadására alkalmas. A rendezvény a nemzetközi ifjúsági találkozó egyik központi programja.

Július 28-án, vasárnap délelőtt 10 órakor Ferenc pápa szentmisét mutat be a „Campus Fidei” síkságon az Ifjúsági Világtalálkozó résztvevőinek, akik a térségen töltötték az éjszakát, és homíliát tart. A szertartást követően elimádkozza az Úrangyala imádságot. Majd délután 2 órakor együtt ebédel a pápai kíséret tagjaival a sumaréi tanulmányi központ refektóriumában. Délután 4 órakor ugyanitt a Szentatya találkozik a CELAM, a Latin-Amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsa koordinációs bizottságával és beszédet intéz tagjaihoz. 5 óra előtt búcsút vesz szálláshelyétől. Fél 6-kor a Rió Központ 5. számú pavilonjában találkozik az Ifjúsági Világtalálkozó önkénteseivel és beszéddel köszönti őket. Este fél 7-kor kerül sor a búcsúceremóniára Rio de Janeiro nemzetközi repülőterén, majd este 7 órakor a Szentatya visszaindul Rómába, ahová várhatóan július 29-én, hétfőn fél 12-kor érkezik meg.