Szülőknek, nevelőknek

2019 – Levél a kedves szülőknek, nevelőknek!

 
Vízkereszttel lejárnak a karácsonyi ünnepek. Úgy láttam, hogy mindenki kivette részét az ünneplésből, minden házban volt ajándék, dinom-dánom bőségesen. Elkezdődnek a kitartó, szorgalmas munka napjai. Mindenkinek becsületes, jó munkát kívánok 2019 dolgos napjaira. Az eredményes nevelő munkához, néhány irányvonalat is megfogalmazok így az év elején!
 
1. Sokfelé azt láttam, hogy ég a villany ” minden szinten, szinte mindenütt”, fűtjük az udvart, pazarolunk. Pazarlás ellen nemcsak azért emelem fel a hangomat, mert nagyon nehéz előteremteni a számlákra a kpénzt, hanem azért is, mert meg vagyok győződve, hogy a hozzánk bekerülő gyerekek szüleit annak idején nem tanították meg a pénzzel takarékosan bánni, bölcsen beosztani az erőforrásokat, és ezért hullott szét a családjuk, ezért kerülnek a gyerekek hozzánk. Sajnos sok szegény családnál azt láttam, hogy nincs költségvetés, nem tudják, hogy mi mennyibe kerül, s azt amihez hozzájutnak nem osztják be takarékosan, hanem pancsolva felélik. 
 
Sajnos a hozzánk bekerülő gyermekek nemcsak a nemüket, a bőrük színét hozzák magukkal, hanem a családjaikban látott szokásokat, életvitelt is. A nevelő dolga megtanítani a gyereket 30-31 napra tervezni, az anyagi forrásokat bölcsen beosztani, takarékosan élni. Mindez szerintem ugyan olyan fontos, mint amit az iskolában tanultak. Ezért kell a gyermekre rászolni, ha maga után égve hagyja a villanyt, nyitva hagyja a csapot, vagy szelőztetés után nem zárja be az ablakot. Például a tegnap is hosszú útról késő este hazatérve, nagyon hideg fogadott a lépcsőházban. Felmentem a negyedik emeletig és mindenütt becsuktam a lépcsőház ablakait. Remélem nem fagytak meg a gonddal nevelt virágok.
 
2. Több alkalommal feltünt, hogy a gyermekeink mennyire nem tudnak parancsolni maguknak. Az egyik házba bementem éjfélkor (nem karácsonykor és nem is szilveszter ünnepén), s a gyerekek a hálószoba közepében zsíroskenyeret majszoltak. A velük lévő felnőtt a gyerekeket mentegetve azt mondta: “de éhesek voltak”. Megkérdeztem tőlük: vacsoráztak? A nevelőnő szerint volt vacsora, de “akkor nem voltak éhesek”. Az egyik konkrét gyerekre mutatva megkérdeztem a nevelőt, hogy ez a gyerek miért van nálunk, s mikor a felnőtt húzta a vállát, elmondtam, hogy a gyereknek apja és anyja van, de egyik sem tud parancsolni magának, nem tudnak parancsolni nyelvüknek, testi vágyaiknak, az alkohol utáni kívánságuknak, s emiatt szétverték családjukat, önmagukat olyan helyzetbe sodorták, hogy most az ünnepek alatt is képtelenek hazavinni gyermekeiket. 
 
A mi feladatunk a gyermekeket önuralomra nevelni, megtanítani, hogy döntéseikben, szavaikban, tetteikben, ne a pillanatnyi vágyaik, ösztöneik, indulataik rángassák, hanem a kiművelt józan eszük. Amikor a gyerek első osztályban 50 percig helyben ül és jelentkezik, ha valamit mondani akar, akkor mi a gyereket önuralomra neveljük. Amikor a gyereket étkezésben, alvásban napi rendre szoktatjuk, akkor önuralomra neveljük. Amikor a gyereket arra kérjük, hogy saját ruháját, tanszerét, szobáját  tartsa rendbe, akkor mi igazából a gyermeket készítjük fel sikeres, boldog életre. Ki kell hozni abból a kerékvágásból a gyermeket, mely az ő szüleit katasztrófába sodorta, és ha azt akarjuk, hogy boldog, hálás, eredményes felnőttekké váljanak, tanítsuk meg parancsolni önmaguknak.
3. Pocsékolás! Közgazdászok kiszámolták, hogy az a mennyiségű élelem ami megtermelődik, szépen becsomagolva az üzletekbe szállítódik s a szavatosság lejártával megsemmisítésre kerül, az világviszonylatban olyan sok pénzbe kerül, mint a föld ötödik leggazdagabb országának éves költségvetése. Itt csak a megtermelt, az üzletekben leírt és eldobott élelemről beszélünk. S akkor még hol van az a rengeteg élelem, amit akár mi a kukába kidobunk, vagy amelyet fölöslegesen elfogyasztunk, hogy utána fogyókúrával valahogy ledolgozzuk?! 
 
Döbbenetes mértékeket öltött a pazarlás! Isten jól feltarisznyálta az ő gyermekét, földgolyónk minden szükségessel ellát, de a part nélküli fogyasztás, a beteges pazarlás képes a Gondviselő Isten bölcs tervét keresztülhúzni, s az emberiség egy részét mély szegénységbe taszítani. 2019 legyen a bölcsen átgondolt, racionális fogyasztás éve! Járjak körbe a házban s oltsam le a fölöslegesen égő villanyt, húzzam ki a fölösleges hűtőket. Az előttem lévő tálból csak annyit tegyek a tányéromba, amennyi szükséges, elégséges és jólesik. A világunk akkor fog szeretetben megújulni, ha a felnövekvő generációkat új szellemben fogjuk felnevelni. Senki nem tudja tisztelni sem a túl kövér, sem az agyonkényeztetett, szeszélyeik által rángatott fiatalokat. Tetteink, gondolataink, szavaink visszahatnak ránk. Holnap olyanok leszünk, ahogy ma élünk. A jó pedagógus ugyanúgy nevelő tanév közben, mint vakációban, hétköznap, mint ünnepnapon! Egy szülő, egy pedagógus életének minden perce befolyásolja az általa vállalt gyermek jövőjét. Felelősek vagyunk azokért, akikért felelősséget vállaltunk! Ilyen értelemben kívánok minden gyermekkel, fiatallal együtt élő felnőtt testvéremnek jó munkát, sikeres, boldog új évet.
 
Kisebb testvéri szeretettel Csaba testvér.
 
Kép: Hány fölösleges ajándékot adtál és kaptál Karácsony alkalmával?
.