2018. augusztus 13. – Hétfő

A mai evangéliumban Jézus Krisztus példát mutat az adófizetésre, a társadalomba való beilleszkedésre!
Jézus a közteherviselésből kiveszi a részét! Az akkori társadalmi rend által előirt járulékot nem csak a maga, de a halászatból elő Péter számára is befizetteti! Mi keresztények nem a meglévő társadalmi rendet akarjuk elvetni, hanem azt szeretnénk jobbá, szebbé, tökéletesebbé tenni! Ránk keresztényekre számíthat a társadalom, Mesterünk példájára mi szeretnénk megadni
„A császárnak ami a császárét, Istennek ami az Istenét”.  ΤΑ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΑΠΟΔΟΤΕ ΚΑΙΣΑΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΩ ΘΕΩ, Márk 12,17)
Magyar, román kettős állampolgár vagyok s mindkét államnak szeretnék törvénytisztelő állampolgára lenni!
Szeretettel, Csaba t.
Kép: Szent Péter Róma főterén
———–

Galileai útjuk során Jézus ezt mondta tanítványainak: „Az Emberfiát az emberek kezébe fogják adni. Megölik őt, de harmadnapra feltámad.” Erre a tanítványok igen elszomorodtak. Amikor Kafarnaumba érkeztek, az adószedők Péterhez fordultak, és megkérdezték: „A ti Mesteretek nem fizet templomadót?” – „De igen” – felelte. Amikor belépett a házba, Jézus megelőzte őt kérdésével: „Mit gondolsz, Simon, a földi királyok kitől szednek vámot vagy adót, fiaiktól vagy az idegenektől?” „Az idegenektől” – felelte Péter. Erre Jézus így szólt: „A fiak tehát mentesek. De hogy meg ne botránkoztassuk őket, menj ki a tóra, vess horgot, és az első halat, amelyik ráakad, húzd ki! Nyisd ki a száját: találsz benne egy pénzdarabot. Vedd ki és add oda nekik értem és érted!” 

Mt 17,22-27