2018. július 11.

2018. július 11. – Szerda, Szent Benedek apát, Európa fővédőszentje.

 

…mindaz, aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap és elnyeri majd az örök életet.” Mt 19, 29

Ma senki semmit nem akar elhagyni, sőt az áldozat fogalmát sem értjük! Sokan megkérdik, hogy Ferenc pápa mikor törli el ezt az elavult cölibátust?! 
 
Nagy kérdés: ha a kitartó, verejtékes, becsületes munka útján nem indulunk el, akkor terméketlen fügefaként számíthatunk Jézus ítéletére, a pusztulást jelentő isteni átokra? Én azt gondolom, hogy igen, mert áldozat nélkül nincs élet! Ha tavasszal nem veted be a földbe a drága magot, ősszel nem fogsz aratni, ha kitartó kemény tanulással nem hozol áldozatot, akkor nem lesz eredmény, tudás, diploma! Ha a házasság oltárára nem rakod a sokszor húsodba vágó hűségedet, mint teljesen elégő áldozatot, akkor elsodródsz a családodtól!
A pap nem kosok, bikák vérével lép az oltárhoz, hanem a maga megzabolázott vérével! Ez az az áldozat, melyet Krisztus végtelen áldozatával az oltárra helyez nagy alázattal! A pap számára lemondani az áldozathozatalról, ugyanazt jelentené, mintha a szántóvető megspórolná tavasszal a vetést, vagy a diák a tanulás helyett a szórakozást vállalná, vagy ha a házastárs a hűtlenség útjára lépne! Mondhatunk bármit, mi római katolikus papok érezzük, hogy aki lemond a cölibátusról, az lemond a papságról! Titokban bárki bármit megtehet, de hazudni magunknak nem tudunk!
Szeretettel, Csaba t.
Kép: Damaszkusz ferences szerzetesei a vértanúság árnyékában
——-

Egy alkalommal: Péter megkérdezte: “Nézd, mi mindenünket elhagytuk, és  követtünk téged. Mi lesz a jutalmunk?” Jézus így válaszolt: “Bizony,
mondom nektek: ti, akik követtetek engem a világ megújulásakor, amikor
az Emberfia dicsőséges trónjára ül, együtt ültök majd vele tizenkét
trónon, hogy ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse felett. Sőt mindaz,
aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját,
gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, és elnyeri majd az örök
életet.”
Mt 19,27-29