Árkosi kismamaotthon

Kedves Jótevöink

Hála és öröm van a mi szívünkbe Önnök iránt, akik ennyi éven át segítették az árkosi kismamaotthon lakóit és azokat az anyukákat is, akik elmentek tölünk. Az Önnök segítségét megéreztük az évek folyamán és a nekünk adott összeggel több dolgok eltudtunk intézni.

Regina nővér vagyok és januártól elöljárom megbizott azzal, hogy vezessem a ferences nővérek közösségét és természetesen a kismamaotthont is.

Mivel elég rég nem adtunk hírt magunkról ezért arra gondoltam, hogy írok egy beszámolott a jelenlegi helyzetünkről , hogy igy az otthon életében egy kis bepillantást nyerjenek.

2017 novemberében a ferences nővérek káptalana ugy döntött, hogy a kismamaotthont négy hónapig bezárjuk. Ez idő alatt a ház teljes felujítását elvégeztük, ajtók, szobák festése, uj matracok , ablakokon új függönyök, kápólnában uj szönyeg, ugyannakor az udvar rendbetételét is elkezdtük, kerités javítás lefestése.Megrendeltük a tüzi fát, ami 10.000 lejbe kerül. Ezekben a munkálatokban az Önnök adománya nagyon sokat segített.

2018 április elsején megnyítottuk ujra a már felujított házat és öt anyukát fogadtunk be gyermekeikkel. Április 12-én meghívtuk Jakubinyi érsek atyát, hogy a házat ujra megáldja. Nagyon szép ünnep volt, amin részt vettek papok , szerzetesek, jó ismerösök, régi kiköltözött anyukák is.

Arra gondoltam, hogy egy kis videót is csinálunk a mostani ház lakoival, de emelett megprobálom, egy pár információt írni roluk.

Anna, ő egy 19 éves lány és neki a fiacskája Roli három honapos. Árva házba nevelkedett és mikor 18 éves volt teherbe esett , a leendő férje elvette feleségül, de miután megszülte a fiát a férj elfordult töle és ö kénytelen volt eljönni töle, most válnak hívatalosan is jövő honapban, amire el kell kisérjük.

Orsi szintén árva házba nevelkedett.Lett egy kapcsolata, amiből született a Loránd, aki most másfél éves, után pedig utcára került. Több menhelyen, hajléktalan szállon megfordult.

Erika 33 éves és egy élettársi viszonyból menekült ki, mivel a férjével nem tudtak jól kijöni. Nándor a kis fia, másfél éves. Ö neki vannak szülei, de mivel egy szobába sokan laknak, ezért nem tudták öt befogadni.

Gyöngyvér, ő egy négy gyermekes anyuka, aki 33 éves. Kért gyermeke a Marosvásárhelyi gyermekotthonba van, egy gyermeke az élettársánál van és egy kilenc hónapos nagyon beteg gyermekkel érkezett, aki koraszülötten született.

Szidoniának nálunk született a kislánya. Egy ideig haza mentek a nagymamához, aki befogadta öket, de mivel sokszor nem volt, amit megegyenek, kért bennünket hogy segítsünk, ezért visszafogadtuk és majd meglátjuk, hogyan alakul tovább az élete. Szeretne albérletbe menni és dolgozni, de az első honapokan segítségre fog szorulni, hogy eltudjon indulni.

Ezek az anyukák vannak a házban jelenleg, de majdnem mindennapi szinten hét anyukával tartjuk a kapcsolatot rendszeresen, pénz, élelem, ruha, gyogyszer, lelki tanácsok révén.

Izabella és Melinda ők a volt anyukáink, akik kiköltöztek és a Sepsiszentgyörgyi anyaotthonban vannak hamarosan ki kell költözniük onan is és még nincs hová menniük. Ez számomra is probléma most , mivel kiderült, hogy Melinda akinek két gyereke van már várja a harmadikot és az abortusz gondolata is megfordult a fejében. Ő három évig volt nálunk és igazából minden segítséget megkapot tölunk, de most egy nehéz helyzet elött áll. Valamilyen formában kell hogy segítsük.

Izabella egy évig volt nálunk ,ö is egy árvaházba nevelkedett lány, aki teherbe esett és csak a hatodik honapban vette észre hogy áldott állapotba került, így menekült meg a gyönyörü szép kislánya, akit abortált volna. Kezdetben nagyon sokat sírt és el kellett vigyük pszihiáterhez, azota is gyogyszereket szed. Az Ö helyzete is nehéz mivel nincsenek szülei, egyedül van a nagyvilágba semmi nélkül, de egy gyönyörü gyermekkel a karján. Ö is segítségre szorul.

Az anyukáink közül akik kiköltöztek Eva, Anna és Ilonka laknak Árkoson. Öket rendszeresen segítjük. Eva anyuka akinek három gyereke van az allapitványnál egy faluba lakik és öt is segítjük, mivel nincs mit megegyen.

A falu végén itt Árkoson lakik egy román asszony négy gyerekkel, aki koldulásból tartja fenn magát, őket is szoktuk segíteni, mert nagyon szegények.

Ezeket azért írtam le, hogy egy kicsit betekintést engedjünk Önnöknek a mi munkánkban.Ez a fajta munka, amit mi végzünk, nem csak az élet védelméről szól , hanem a fiatal anyák lélekben való megujulásáról is szól.

Mindig örömmel emlékszünk vissza a találkozásainkra Önnökkel. Szeretettel hívjuk és várjuk hozánk. Nagyon hálásak vagyunk és remélem, hogy a jó Isten megjutalmazza Önnöket, lelki békével és az adakozásból fakadó örömmel, mely erőt és bátorságot add a mindennapi élet küzdelmeihez.

Nővértársaim nevében is mondhatom, hogy szívünkbe vannak és szeretjük Önnöket. Ez nem csak ,azért van mivel támogatták a házunkat, hanem az Önnök emberségét és szeretetet megtapasztaltuk és ez független a támogatástól. Ha valamikor ugy alakulna, hogy már nem tudnák támogatni ezt a házat, akkor is ha Erdélybe jönnek szeretettel várjuk hozzánk.

Szeretettel Regina nővér