Malula ősi keresztény szentély

Ma’lúla, két szempontból is nagyon izgalmas hely:

1. E kisvárosban jelenleg 10 keresztény szentély van, melyeknek az eredetét az első századokig vezetik vissza! Meglátogattuk a hegy tetején lévő kegyhelyet, melynek eredete Szent Tamásig nyúlik vissza! E templom oltára roppant érdekes, hisz első ránézésre egy pogány áldozati oltár, Olaszországból származó márványból, de melyen soha nem mutattak be véres áldozatot, hisz a közepén lévő nyílás nem fúrja át a márványtömböt, az csak egy kis bemélyedés, miben egy őskeresztény mártír ereklyéje van! A tudósok szerint ezt az oltárt még pogány időben állították, de rajta csak szentmisét mutattak be, azaz Jézus Krisztus vértelen áldozatát tették jelenvalóvá! Döbbenetes volt lehajolni és megcsókolni ezt az ősi oltárt, melyen közel kétezer éve mutatják be a keresztény papok a legszentebb szentmise áldozatot, és melyre a muszlim harcosok is, most 2013-ban rátették a kezük nyomát!
2. A Nyugat-arámi nyelvet ma csak Ma’lúlában és a közelében lévő két másik faluban használják mindennapi beszélt nyelvként. Ez annak az ősi nyelvnek a változata, amelyen feltehetően Jézus Krisztus is beszélt.
“Ma’lúla lakói a helyiség sajátos fekvésének köszönhetően tudták megőrizni vallásukat és nyelvjárásukat: a falu eldugott kis völgyben, kieső helyen fekszik. Lakói nem tértek át az iszlám hitre, mint a többi, környező faluban, hanem megmaradtak kereszténynek. Annak ellenére, hogy a település mindössze 55 kilométerre található Damaszkusztól, az infrastruktúra hiánya miatt ez régen szinte leküzdhetetlen távolságnak számított. Így a lakók, akik főleg gyümölcstermesztéssel és pásztorkodással foglalkoztak, ritkán hagyták el Ma’lúlát, a világtól elzártan éltek. Manapság még mindig arámiul beszélnek a hétköznapokban, igaz, írásban már nem használják azt.”