Nem sokat tanultunk a történelemből

Gyilkos szembenállás az első világháború során, két ismeretlen fiatal katona halálát is okozta… Jeltelen sírban nyugszanak, az egyszerű betonkereszten csak a nemzeti identitásuk van feltüntetve: Egy magyar katona – egy román katona! Eltelt 100 év és ők azóta is egymás mellett nyugszanak, lent Zsil-völgyében, a vulkáni elhanyagolt katonatemetőben!
Nem sokat tanultunk a történelemből, hisz ma is mennyi gyilkos indulat mérgezi, “öli” az embereket! Jó lenne őket megszólítani és megkérdezni, hogy mi a véleményük az akkori kérlelhetetlen gyűlöletről, azokról, akik fegyvert adtak a kezükbe és a harctérre vezették, hogy egymást lemészárolják?! Jó lenne megkérdezni őket, hogy mit üzennek a felháborodott hatalomért küzdő embereknek, a nemrég véget ért választások után?!
Könyörögjünk: Adj Uram örök nyugodalmat a háborúk áldozatainak, és adj békés párbeszédhez erőt, az egyszerű embereknek és a politikusoknak is! Értesd meg velünk, hogy két ember között az egyetlen átjáró ajtó az őszinte, nyugodt párbeszéd! Erőt és bölcsességet kérünk gondolataink, vágyaink őszinte megfogalmazásához és azok megvitatásához! Végezetül a belátás kegyelmét kérjük, a többség véleményének elfogadásának kegyelmét tőled ki élsz és mindannyiunkhoz szólsz, szeretett Istenünk!
A párbeszéd világformáló erejében bízva, Csaba t.