Székelyföldi Vándorbölcső-program

Háromszék napilap

Székelyföldi Vándorbölcső-program
Ringatni az újszülötteket

A csinódi Gyümölcsoltó Boldogasszony ökumenikus kápolnában tartott búcsús szentmise után nemrég szentelték meg azt a három bölcsőt, amely a Székelyföldi vándorbölcső program részeként itthoni kisgyermekes családokhoz jut el. A magyarországi mintára, Sepsiszéki Nagy Balázs által kezdeményezett program célja a gyermekvállalás ösztönzése.
  • A Gyümölcsoltó Boldogasszony ökumenikus kápolna előtt szentelték meg a program első három bölcsőjét. Kátai Edit felvétele
    A Gyümölcsoltó Boldogasszony ökumenikus kápolna előtt szentelték meg a program első három bölcsőjét. Kátai Edit felvétele
A családjával Csinódba költözött néprajzkutató – aki a Csíki hegyekben megbújó havasi településen lévő birtokán három évvel ezelőtt épített ökumenikus kápolnát – harmadik gyermeke jövetelét várva, feleségével együtt döntötte el, hogy a szintén általa kezdeményezett Gyarapodó magyarság mozgalom során nálunk is meghonosítja a vándorbölcső programot. Ennek lényege, hogy a felajánlásokból, adományokból elkészített bölcsők igénylésre hat hónapig olyan kisgyermekes családokhoz kerülnek, akik vállalják, hogy a csecsemő fél éves koráig – akárcsak őseink nem is olyan régen – bölcsőben altatják gyermeküket, majd továbbadják azt további igénylők számára. Az átadás-átvétel szentmise vagy istentisztelet részeként zajlik majd, amely példát mutathat, ösztönözheti a gyermekvállalást – mondta el a kezdeményező. Ha pedig valamelyik család anyagi okok miatt nem tudja vállalni a második, harmadik, vagy többedik gyermeket, a mozgalom másik programja segítségével támogató keresztszülőket keresnek számukra.
Az első két bölcső a kezdeményező kérésére, majd a mester felajánlására Veres Ferenc sepsiszentgyörgyi fafaragó műhelyében készült. Sepsiszéki Nagy Balázs a búcsús szentmise után elmondta, február óta immár harminc bölcsőre érkezett felajánlás, a harmadik most megszentelt bölcsőt Csepel polgármestere személyesen hozta Csinódba. A megszentelt bölcsőkbe a kezdeményező Lövétéről hozott népviseletbe öltözött játékbabákat, annak jelképéül, hogy ebben az udvarhelyszéki faluban még a múlt század ötvenes-hatvanas éveiben is a sokgyermekes családmodell volt a legelterjedtebb. Ugyanakkor további felajánlások fogadása, illetve a bölcsők eljuttatása érdekében partnereket keresnek, hogy a fiatal, gyermeket váró családok minél szélesebb körben bekapcsolódhassanak a programba.
Sepsiszéki Nagy Balázs szerint ugyanis, amelyik nép bölcsőbe fektet, annak van jövője.