Műegyetemi Katolikus Közösségnél

Műegyetemi Katolikus Közösség (Közi) vendége voltam 2018 március 8-án!
Köszi, hogy fogadtatok, engem és a kolozsvári Szent Klára Otthon lányait! Jó volt találkozni, jó volt veletek lenni, hálás szeretettel megosztom a honlapotok elérhetőségét és minden Budapesten tanuló fiatalt bíztatok, hogy keressen meg titeket, találjon otthonra nálatok!!
Szeretettel, Csaba t. 

A Műegyetemi Katolikus Közösség (Közi) azért jött létre az Egyetemi és Főiskolai Lelkészség égisze alatt huszonöt évvel ezelőtt (egészen pontosan 1992. február 6-án), hogy a Műegyetemre járó katolikusok valamilyen formában találkozhassanak egymással, és így a tudásban való gyarapodásuk mellett erősítsék őket új barátságok, közös imák is. A közösség arculata azóta nem sokat változott, mérete viszont annál inkább: jelenleg már több, mint kétszáz tagunk van, és már régen nem csak a Műegyetemről, és nem is csak katolikusok.

Csütörtök esténként, a közösségi alkalmainkon több, mint 150-en jövünk össze, tizennégy kiscsoportban. A közösség megalakulása óta eltelt közel húsz év alatt jó pár generáció is kinőtt belőlünk.

csütörtök esti alkalmakon általában a bennünket érintő és érdeklő vallási és világi kérdésekről (pl. keresztény életformáról, párválasztásról) beszélgetünk kisebb csoportokban evangéliumi részek segítségével, vagy meghívott előadók közreműködésével. Lelkivezetőnk az egyetemi lelkész: Pákozdi István atya és Egri László diakónus, az evangéliumi részletekről rendszerint ők mondanak néhány összefoglaló gondolatot a kiscsoportos beszélgetések után.

Hogy a több, mint 150 ember forgatagában ne vesszenek el a személyes kapcsolatok, mindenki egy-egy kiscsoport tagja. Kiscsoportjaink különböző egyetemeken tanuló fiatalokból jönnek össze, így szélesebb látókörrel rendelkeznek, valamint az egy-egy témához születő hozzászólások, vélemények is színesebbek.

Programjaink sokfélék; a heti alkalmakon kívül közös imákat és miséket, kirándulásokat, bálokat, nyáron táborokat, biciklitúrákat, evezős túrát és sok más rendezvényt is szervezünk. A szervezésében mindenki részt vehet, aki kedvet érez hozzá.

Ezen kívül a kiscsoportok is sokféle programot szerveznek maguknak. Ezek általában beszélgetések, teázások, kirándulások, közös palacsintasütések és sok más hasznos és érdekes dolog szokott lenni. A kiscsoportos hétvégék is jó hangulatban és tartalmasan szoktak telni. Rendszeresen van olyan is, amikor két kiscsoport közösen szervez valamilyen programot.

Célunk, hogy – Isten segítségével – mindig olyanná formáljuk a Közit, hogy az egyetemisták egyaránt találhassanak itt nyíltságot, vidámságot, valódi élményeket, őszinte barátságokat és mély gondolatokat is.

Halmi Imre, Erős Tamás, Csillag Kristóf, Ocsovai Péter, Palásthy Kinga