Az ENSZ gyermekalap jelentése

Az ENSZ gyermekalapja, az Unicef szerint 2017-re „sokkoló” méreteket öltött a gyermekek elleni erőszak mértéke a világ konfliktuszónáiban.

A szervezet elnöke, Manuel Fontaine szerint nem lehet „új norma” a nemzetközi egyezmények felrúgása, amelynek következtében otthonaikban, az iskolákban és a játszótereken is áldozatok a gyerekek.

Az Unicef álta közéttett riport hosszú listát közöl a konfliktuszónákban idén veszélyeztett gyerekekről, csak néhány példa:

A Közép Afrikai Köztársaságban gyerekeket erőszakoltak meg, raboltak el, és adták el katonának a gyerekeket az országban erősödő erőszak során.

Az iszlamista Boko Haram legalább 135 gyereket kényszerített öngyilkos merényletre Nigériában és Kamerunban – ez ötször több, mint tavaly.

A rohingya népcsoport több százezer tagját űzték el vagy ölték meg Myanmarban, közöttük rengeteg a gyerek.

Dél-Szudánban 19 ezer gyereknek adtak fegyvert és küldték harcolni.

Jemenben az elmúlt időszakban kitört kofliktusban ötezer gyerek halt meg vagy sérült meg a hivatalos jelentések alapján, de ennél valószínűleg több az áldozat.

Kelet-Ukrajában 220 ezer gyerek van kitéve a háború okozta veszélynek, péládul a taposóaknáknak és egyéb robbanószerkezeteknek, amelyeket a konfliktus hagy maga után.

Az ENSZ gyermekalapja ezért újfent felszólította a nemzetközi közösség tagjait, hogy tartsák be a nemzetközi egyezményeket.

Kép: Farkaslaki angyalok