Ősök és Hősök

Őseinkre emlékezni, nagyjainktól tanulni szeretnénk, ezért 2017. október 22-én vasárnap elzarándokolunk Erdély Vaskapujához, az ország hátsó szegletébe! A Hátszeg városától nem messze lévő Zajkány község határában található az a csatatér, hol Hunyadi János, Buda eleste előtt száz évvel, 1442-ben, 15.000 katonájával legyőzte a 80.000 török szultán hódító szándékkal Erdélybe betörő csapatát! Talán ma már nem is lennénk, ha 575 évvel ezelőtt, akkor és ott Hunyadi János a magyar, székely, román, szerb katonáival nem mond határozottan nemet az egész bizánci birodalmat elfoglaló és világuralomra törő török szultánnak!

A megemlékezésre távolabbról jövő kedves vendégeinket már október 21-én nagy szeretettel várjuk Déván. Vasárnap együtt indulnánk autókkal a hátszegi medence egyik legősibb településére, Kispesténybe, hol egy csodálatos magyar közösség hosszú évszázadok óta él, gazdálkodik a hófödte Retyezát csúcsai alatt. 11.00 órától, a helybeli ősi, csodaszép templomban szeretnénk együtt imádkozni, úgy ahogyan annak idején Hunyadi János is együtt imádkozott a katonáival, majd a közös ebéd után kigyalogolnánk a 13-14 kilométerre lévő csatatérre! Őseink vérével áztatott szent földre nem gyűlölettel, a halál hírnökeiként szeretnénk lépni, hanem az életre igent mondva elültetünk egy – egy facsemetét, közösen az elesettek emlékére egy diófa ligetet létesítünk!
Nagy-nagy szeretettel hívlak, várlak, gyere a Dél-erdélyi árva gyerekekkel zarándokoljunk el a Kárpát-medence talán legfényesebb diadalával végződő csatájának véráztatta földjére!
A múlt nagyjaira figyelve, Csaba t.