Szenvedélybetegek

http://divany.hu/vilagom/2017/10/07/vilagom_bajzath_sandor_fuggoseg_ember/

Mi jellemző a szenvedélybetegek hozzátartozóira?

A legtöbb szerhasználó mellett általában ott találunk egy másik függőt, egy élettársat, vagy egy szülőt, gyereket, aki az évek folyamán az alkoholista függőjévé, megmentőjévé válik, őt hívjuk társfüggőnek. Az évek folyamán összecsiszolódnak. Ő az, aki mindent eltűr, akitől gyakran lehet hallani, „nekem mindegy, én nem számítok, csak neked jó legyen”. Ő az, aki mindent elbír, kibír, aki hordja a nadrágot, aki átveszi a függőtől a felelősséget. Ő a Megmentő.

Ő az, aki kontroll alatt tartja a függőt (legalábbis igyekszik). Ő az a társ, férfi vagy nő, (többnyire nő), aki a nadrágot hordja, aki korhol, könyörög, szidalmaz, fenyeget, kérlel és ő az, aki bár szóban nagyon vágyik rá, hogy a párja kijózanodjon, de istenigazából ellenérdekelt ebben, mert akkor megszűnne a „játékszere”.

Az a tapasztalatom, hogy azokban a kapcsolatokban, ahol a szerhasználó fél önszántából kezelést kér, miután mélypontot ért, és elmegy egy hatékony terápiára és változni, fejlődni kezd, visszatérve ugyanabba a kapcsolatba, sokszor már nem lesz elég „jó” annak a hozzátartozónak, aki a szerhasználó kezelésével párhuzamosan nem kezdte meg a saját felépülési munkáját.