Zarándok gondolatok

Milyen lehetett az apostoloknak Jézussal együtt gyalogolni, bejárni a Szentföld poros útjait!? Ha tehetném, akkor egészen biztos, hogy örömmel kipróbálnám én magam is! Sajnos nem tudunk visszautazni az időben, de azért akár 2017-ben is elindulhatunk együtt, Jézus Krisztus szent nevében! Fülöp érsek atya meghívására el is indultam aug. 10-én egy 25 kilométeres útra! Jó volt egy úton járni, együtt viselni a perzselő nap sugarát, egy akarattal menni a közösen meghatározott cél felé!

Útközben sok mindenre rádöbbentem, közülük három gondolatot szeretnék megosztani:
1. Az első dolog mit megértettem, hogy e forró napon egyedül nem értem volna célba, mert ha egyedül keltem volna útra, egészen biztos, hogy a nehézségek hatására feladom! Ilyenkor az ember elkezdi sajnálni magát, mindjárt kitalál valami fontosabb dolgot, s ha aztán a kollégái jó szándékkal figyelmeztetik a korára és egészségügyi állapotára, akkor könnyen a telefon után nyúl és hívja a társát, hogy jöjjön az autóval érte! Testvérekkel körülvéve, együtt, egy úton kitartottunk a 35 fokos melegben a fáradság ellenére is, egészen a célig! Igen, ha együtt megyünk, ha szelíd jelenlétünkkel egymást támogatjuk, akkor könnyebben célba érünk!
2. Egy jó darab úton, a sok tanult embert három helybeli egyszerű, roma fiatal vezette a hatalmas kukoricatáblák között, a következő faluig. Közülünk nekik volt a leggyengébb felszerelésük, s mégis ők mentek az élen, ők diktálták a feszes tempót, mert ők tudták a két falu között az egyetlen rövidítőt! A kedves fiatalok jóvoltából, öt kilométerrel lett rövidebb az utunk. A déli perzselő verőfényben vezettek a poros úttalan utakon, és ez akkor és ott hatalmas ajándék volt mindannyiunk számára! Sokszor a legkisebbek is óriási ajándékká válhatnak életünkben!
3. Fáradt, sajgó tagokkal döbbentem rá, hogy igazából ez az élet is egy hatalmas zarándoklat, út a semmiből a végtelen felé! Anyánk méhében találkozott két parányi sejt és mi megszülettünk, hogy felnőjünk a bennünket megszólító, teremtő Istenünkhöz! Jézus Krisztus mindannyiunkat meghívott a mennyei Atyánk asztalához, és ha életünk során, minden gond, baj ellenére kitartunk, akkor utunk végén végtelen örömmel, velünk is szembe fognak jönni a szentek, és mi is a megváltó Krisztusunk karjai között célba érünk!

Szívemben hála van, amiért a kedves görögkatolikus testvéreim megszólítottak és befogadtak Zarándok csapatukba, velük útra kelve, Jézus Krisztus nyomdokaiba léphettem!
Hálás örömmel, Csaba t.

http://hd.gorogkatolikus.hu/Ifjusagi-Zarandoklat-a-lelki-nap-2017-augusztus-10