Segítség Külsőrekecsinbe!

Szomorú szívvel osztom meg a csatolt anyagot, segítsünk újjá építeni az otthont…
szeretettel, Csaba t. 

Külsőrekecsin.hu

Kedves Ismerősök és mindenki aki Külsőrekecsin és a moldvai magyar csángóság eseményeit figyeli!

Sajnos egy olyan hírről kell beszámolnunk ami, bár pár percig tartott csak, de kihat az elkövetkezendő évekre.

Külsőrekecsin falu végén állt egy meleg szeretettel tele lévő házikó. Benne az az ember és családja lakott, akik több mint 10 éve rendületlenül kiálltak, sokszor ellenségeskedések közepette, amellett hogy a csángóföldön élő magyarok, igenis, csodálatos hagyományokkal és kultúrával rendelkeznek. Ezek tények, amelyeket elástak jó mélyre az évszázadok, és ennek felhozatala, fájdalmas, és küzdelmes is egyben.

A kis ház volt egy olyan hely ahol mindenkit szeretettel fogadtak, még akkor is, ha nem volt helyük, még akkor is ha a szomszédba kellett menni aludniuk, hogy helyt adjanak a fáradt látogatónak.

Magyarnak lenni Moldvában nehéz. Ez a fiatal fáradhatatlan ember ezt felvállalta, bár sokszor megingott, de mégis újra és újra felállt és elmondta eltáncolta, elénekelte, gyermekeknek, vendégeknek, magyaroknak, Románoknak azt, hogy a magyar kultúra megmaradt, bármennyire is próbálták az elmúlt századok ezt kiirtani, és a mai napig elfedni, hogy ne mondjam üldözni is. Most ez a helyzet nem alkalmas erre, hogy kifejtsem, mert most a léte ingott meg ennek a háznak és családnak a 4 gyermekükkel együtt.

A ház 2017. január 8.-án éjjel kigyulladt és porig égett alig 20 perc alatt, a szemük láttára, és a kiérkező tűzoltók sem tudták megmenteni és időben eloltani a tüzet és mindenük odaveszett a tűzvészben. Hála Istennek ők maguk jól vannak.

Segítséget a Csángó Közösségi Szeretetszolgálaton Kelemen Gabriell (+36 20 618 06 09) keresztül, vagy pénzadománnyal egyenest a

Ghiurca Valentin
OTP BANK ROMANIA
SWIFT: OTPVROBU
IBAN: RO25OTPV290000417347HU01 HUF
IBAN: RO21OTPV290000417347RO01 RON

Ghiurca Valentin
Fundu Racaciuni
Strada Limbarii 379

 

Valentin Ghiurca

január 9. 1:11 · Racaciuni, Bákó megye, Románia

Kedves ismerőseim, a kis házikónk, ahol oly szeretettel fogadtunk mindenkit, ma éjszaka leégett. Hála a jó Istennek, az egész család egészségben van. A következő időszakban talán nehezebben leszek elérhető. Maradjanak békével!

 

clip_image004 clip_image006 clip_image008 clip_image012 clip_image014