Beszámoló Kovásznáról

A kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központban a 2015-2016-os tanévet 45 gyerekkel kezdtük el, ebből 28 bentlakó, 17 napközis. A bentlakó gyerekek három családban rendeződtek, van egy 10 tagú fiú családunk, egy 10 tagú és egy 8 tagú lánycsaládunk.
Jövő tanévre van tervezve egy nagyszabású felújítás házunkban, idén ezért ilyen munkákba nem gondolkodunk. Fontosnak tartjuk gyerekeink vallásos nevelését,  mindent megteszünk, hogy mindenki, vallásának megfelelően eljárjon templomba és részt vegyen az egyházak életében. A tanulás is nagyon fontos, ezért igyekszünk megadni minden segítséget, hogy tanulóink jó eredményeket tudjanak elérni.
A tanév eddig eltelt heteiben sok érdekes tevékenységben vettünk részt, kirándultunk a közeli erdőkben, kertészkedtünk: betakarítottuk a terményeket, melyeket tavasszal ültettünk el, télire káposztát tettünk el, fölvágtuk a tűzifát, udvarunkat rendbe tettük.
Házunk jellemzője a zene szeretete, HANGfoglalás nevű zenekarunk szeptemberben koncertet adott sikeresen, meghívták őket zenélni képkiállitás megnyitójára is. Énekeltek az 56-os megemlékezésen is, ezt már évek óta megteszik.
 Kórusunk, a Schola Patrona Hungarorum több helyen is szerepelt, de legfontosabb fellépése a kovásznai kórustalálkozón volt, ahol hét kórus mérte össze tudását. Részt vettünk a kézdivásárhelyi gyermek kórus találkozón is, szép emlékkel térve vissza. A legkisebb gyerekek zenei nevelését is elkezdtük, furulyálni tanítjuk őket.
Egészség terén is sok a haladás, több gyereknek is szemüveget csináltattunk és egyre gyakoribb a fogorvoshoz való látogatás is, figyelünk a gyerekek helyes táplálkozására és a higiéniára is. Megelőzés a jelszavunk ezen a téren.
Fontosnak tartjuk megszerettetni a gyerekekkel az olvasást is, igyekszünk jó könyveket adni kezükbe, eljárunk a városi és az iskolai könyvtárba is.
Szeretettel,
Noémi