Tavaszi szél

 

erasmus+logo

A magyarországi Élményakadémia non-profit szervezet sikeresen elindította az Erasmus+ program keretén belül megnyert Stratégiai Partnerségi projektjét, a Tavaszi Szélt. A Szent Ferenc Alapítvány, mint szakmai partnerszervezetként vesz részt a programban. Az alapítványon kívül részt vesznek az Outward Bound Romania és a Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon.

A 2 éves Tavaszi Szél program célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a nevelő otthonban nevelkedő – különös tekintettel a speciális nevelési igényű – fiatalok nevelő otthoni tartózkodásuk alatt minél hatékonyabb fejlesztő támogatást kapjanak ahhoz, hogy a társadalomért felelős, kezdeményező, kreatív és vállalkozó kedvű állampolgáraivá váljanak, így az intézményekből kikerült fiatalok foglalkoztathatósága, társadalmi integrációja növekedjen, s nagyobb eséllyel be tudjanak lépni a munkaerőpiacra.

A fenti célokat a Tavaszi Szél partnerei bevált gyakorlatok összegyűjtésével és egy jó gyakorlat gyűjtemény kidolgozásával, majd az ezen alapuló két innovatív fejlesztési terv és módszertan – mely egyrészt a nevelőket, mint multiplikátorokat, másrészt a fiatalokat célozza – kívánja elérni. A tevékenységek eredményeként egy több dimenzió szerint kereshető (pl. fejlesztési igények, célcsoportok, életkor) könnyen használható, gyakorlati tapasztalatokat (helyzetleírások, siker-sztorik) is bemutató, praktikus, egyszerű eszközöket tartalmazó útmutatók jönnek létre.

A program innovatív jellegét az adja, hogy mindkét fejlesztési programot a nevelőotthonok dolgozóinak (10 – 10 fő) és a fiataljainak (40 fő) aktív, a megvalósítás minden szakaszában történő bevonásával és hozzájárulásával intézményi tanulás szintjén, integrálva dolgozzuk ki, teszteljük és véglegesítjük. A kidolgozott fejlesztési módszertanokat tesztlejük, majd a teszteredmények értékelése után, azok visszacsatolásával véglegesítjük. Az eredmények fenntarthatóságát intézményi szinten egy-egy megvalósítási- és erőforrás terv kidolgozásával biztosítjuk, míg a széles körű fenntarthatóságot az eredmények és a kidolgozott módszertanok széles körű promóciójával és disszeminációjával (szakmai konferencia és workshop) valamint a stakeholderek folyamatos bevonásával érjük el.

Projekt tervezett kezdete: 2015. január 1.

A projekt tervezett zárása: 2016. december 31.

 

Partnerek: 

Élményakadémia Közhasznú Egyesület (Magyarország) – vezető partner

Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon (Magyarország)

Outward Bound Romania (Románia)

Dévai Szent Ferenc Alapítvány (Románia)

+ëA_logo rakospalotai intezet logo OB logo