Los Angelesben

Los Angelesben építettek egy hatalmas katedrálist! Az autónkat a mozgólépcsővel összekötött három szintű garázsban hagytuk közel húsz dollárért.

Döbbenetesek a katedrális méretei, de a forró sivatagban a vastag beton épület, a perzselő napfényben kellemes árnyékot ad! Az egy tömbből öntött hatalmas beton épület színe nagyon hasonlít a sivatagi homok színére, ezért nem is tűnik ott annyira nyomasztónak! Bent az épületben hatalmas szép tereket alakítottak ki, a falakat gobelinhez hasonló szent képek díszítik. A szentek sorában büszke örömmel fedeztük fel Szent István királyt, Árpád-házi Szent Erzsébetet, és Skóciai Szent Margitot! A magyar szentek otthona egyből vonzóvá tette számunkra ezt a hatalmas templomot!

A templom végében ott áll az ősi székesegyház oltára, melyet ha megnéztek egyből a csíksomlyói Salvator kápolna oltára jut eszünkbe. Nem is csoda, mert mindkettő V. Habsburg Károly ideje alatt épült és akkor biza Los Angeles is hozzánk tartozott! V. Károly császár  birodalma felett soha nem nyugodott le a nap, mert Erdélyen kívül az ő koronájához tartozott Ausztria, Magyarország, Spanyolország, Argentína, a Fülöp szigetek és többek között még Mexikó is, amely akkoriban egészen felnyúlt a mai Egyesült Államok keleti partján San Francisco fölé!!  Döbbenetes a történelem!
Jó volt imádkozni a hatalmas templom ősi oltáránál, a sok-sok kedves szent társaságában, tudni azt, hogy mi magyarok itt is otthon vagyunk, Amerika egy kicsit a miénk is! Mert nem csak sok millió honfitársunk becsületes munkája járult hozzá ennek az országnak a felemelkedéséhez, hanem a mi magyar szentjeink is példájukkal vezetik, imájukkal egyengetik ennek a nagy országnak lakóinak a göröngyös  útját!
Szeretettel, Csaba t.