Levél a diákjainkhoz!

Az, aki csak tanul, az olyan ember, mint aki gödröt ás és naponta telehordja azt vízzel, s ha kérik, abból merít! A bölcs olyan, mind a kútásó, ki szintén dolgozik, de nem verejtékes munkájától telik fel vízzel a gödör, kimerheted, ő nem fárad, s mégis kútja mindig tele van, az életadó víz magától buggyan fel a földből! A bölcs nem a tanult, az összegyűjtött értéket kínálja testvéreinek, hanem a benne felfakadó, Isten adta drága kincset osztja szelíd szeretettel!

 

Hiszem, hogy a víz, az ő létével minden kútásót szeretne megajándékozni, a kérdés az, hogy figyelek az érre, a forrás természetére, ott ások-e ahol a víz fakad?! Nem én döntöm el, hogy hol legyen a kút, a víz mely a földben van s járja a maga titkos útjait, az mondja meg nekem ha alázattal ráfigyelek, hogy hol áshatok! A megtörténni akaró dolgoknak kisebb testvére a bölcs, ő nem verejtékes munkával létrehoz, hanem csak alázattal segít a világra vágyónak megszületni! Megérzi a forrásban a lét utáni vágyat, és jóságosan ott van, mind a szülőszobában a bába, s teszi szorgosan amit kell, csak azt ami az ő dolga!
A bölcs szolgálja a világot, nem kormányoz, csak kaput nyit, szelíden utat készít, s feltárja az ajtót mindenkinek, ki megérett a megérkezésre! Ő nem erőlködik és nem is fárad, inkább rácsodálkozik, hogy a tavaszi napfényben, milyen színpompás virág nyílik a töpörödött kis magból, mit igaz, hogy ő ültetett, de a virág tarka szirmait nem ő álmodta meg! A bölcs ezért, bár a kezében születnek a dolgok, alázatosan le tud borulni saját munkája előtt is!
A kibontakozó szép világnak része vagy, Isten ma is teremt, gondviselő jósággal mindent továbbvisz, s ha szorgalmas munkában az Ő társa leszel, bár léted korlátozott, a születő holnap hírnökének fognak mondani az emberek! Amint az édesanya te szülőd, a gyermeked teste benned formálódott kilenc hónap alatt, a vajúdás is a tiéd, de azért mindig tudnod kell, hogy a szép, egészséges, felsíró baba, Isten drága ajándéka!
Nem elég iskolába járni, sokat tanulni, akarj bölcs ember lenni! Lépj bátran, előtted is ott van az út mely a végtelenbe visz! Amint víz után eped a szomjas, ugyanúgy vágyik bölcs emberekre a világ, légy válasz az imákra s léted kiteljesedik, értelmet lel a földön! Térdelj le, gondold át bölcsen minden tettedet, és meglátod a teremtő Isten akaratát, az időben kibomló világ csodaszép vonásait, melyet ha alázattal testvéreidnek megmutatsz, korod prófétának fog tartani!
Szeretettel,
Csaba t. Déva, 2014. nov. 4.