Szövetség napja, ezüstmise, gyermeknap

Gyermeki öröm és ferences egyszerűség hatotta át a hétvégén a dévai Szent Ferenc Alapítvány hármas ünnepét, melyen az immár hagyományossá tett Szövetség napját, Böjte Csaba atya ezüstmiséjét és gyermeknapot ünnepelték.

A rendezvényt a zuhogó eső miatt Bethlen Gábor marosillyei szülőházának udvaráról a dévai ferences templom oltalmat nyújtó falai közé kellett költöztetni. Az ünneplők népes serege délelőtt 11 órától az ezüstmiséjét celebráló Böjte Csaba atyával adott hálát az Úrnak  a hűségért, hitért, szeretetért.

A szentbeszédet mondó Orbán Szabolcs OFM a napi szentírási részre utalva arra buzdított, hogy jó tulajdonságainkat, tudásunkat ne mások lehengerlésére használjuk, hanem megosztva azt társainkkal építsük, erősítsük közösségünket. Ehhez, és minden más jó szándékú cselekedetünkhöz pedig bátran kérjük Isten segítségét, hiszen Jézus búcsúbeszédében ígérte: „Bármit kértek az atyától az én nevemben, megadja nektek!”

A szövetségben mindig jelentőségét veszti az, hogy ki honnan származik, milyen nemzetség, nemzetiség, felekezet tagja. A fontos, hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk, az ő népéhez tartozunk és ez tart össze minket – fogalmazott a Szövetség napján Böjte Csaba atya. Majd hozzátette: mi, magyarok nemcsak Istennel, de egymással is szövetségre léptünk. Őseink vérszerződést kötöttek azért, hogy közösen tegyék Tündérkertté Erdélyt, a Kárpát-medencét. Mi is erre törekszünk, ezért ünnepeljük meg évről évre a Szövetség napját, s bízunk benne, hogy egyre többen csatlakoznak e kezdeményezéshez – fogalmazott a ferences atya.

Egyszerűségében is megható momentuma volt a szentmisének a dévai gyermekek, munkatársak részéről elhangzó köszöntés, melyben a hála, a hűség, a hivatás ünnepének nevezték Böjte Csaba atya ezüstmiséjét:

Elsősorban hálaadás Istennek, hogy kiválasztott, megbízott és kegyelmet adott küldetésed teljesítésére. Papi hűség, melyet Isten erejével negyedszázada minden nap meg tudtál valósítani. Hivatás, Isten bölcsességében bízva, vállalod a védtelen gyermekek felkarolását. Hálát adunk Istennek, hogy a papságra hívó szavát meghallottad, hogy Teljes szíveddel és tetteiddel Isten üzenetét közvetíted ma is a világ számára. Áldás kísérjen utadon – tolmácsolták köszönetüket és jókívánságaikat a gyermekek, munkatársak.

Orbán Szabolcs OFM szentbeszédében szemléletes módon fogalmazta meg jókívánságát szerzetes társa számára. Történetében a tükörnek jutott a főszerep, melyről a jelen lévő gyermekek segítségével hamar kiderült, hogy üvegből és ezüstből készül. Míg csupán egy üveglap, addig át lehet látni rajta. Amint az anyagi, szellemi gazdagságunkat jelképező ezüst felkerült a hátára, akkor már magunkat látjuk benne, gyönyörködünk saját szépségünkben vagy felfedezzük hibáinkat. A figyelmünk magunkra irányul. Érdekes azonban, hogy a gyermekek kevésbé használják a tükröt maguk nézegetésére. Sokkal nagyobb öröm számukra, ha egy tükörcseréppel a nap sugarait verhetik vissza. Kívánom, hogy Csaba testvér és mindannyian szellemi és anyagi javainkkal beezüstözött tükreinkben ne magunkat nézegessük,  hanem Isten fényét, szeretetét tükrözzük vissza – fogalmazott Szabolcs testvér.

A szentmisét követően együtt ült asztalhoz az ünnepség minden résztvevője, majd kora délután elkezdődött a színes gyermeknapi program, melynek anyagi hátteréhez, sok jótevő mellett, a Communitas Alapítvány is hozzájárult. Elsőként a legbátrabbak léptek színre: a balett- és indiántáncot egyaránt örömmel járó kisóvodások. Majd a Varga Csaba vezette dévai Gyermekzenekar mutatta be legújabb szerzeményeit, melyet a lelkes közönség végigtapsolt és -énekelt, s el sem engedték volna ráadás nélkül a kis zenészeket a színpadról, ha nem ígér hasonlóan szórakoztató műsort Boros József fúvószenekara. A hivatásos szegedi muzsikusok igazi promenád zenével készültek a dévai gyermeknapra, abban reménykedve, hogy majd táncra is perdítik a fiatalokat. Az esős idő miatt a tánc elmaradt, de a harsona, trombita, tuba, klarinét muzsikája, no meg a ritmust adó dobpergés így is lázba hozta a közönséget. Ezután tökéletesen illettek a programba a Küküllő-vidéki táncok, melyet a Szent Ferenc Alapítvány gyermekei adtak elő, két lelkes társuk, Roman Anca és testvére irányításával. A műsort a budapesti Zrínyi Miklós Gimnázium diákjai zárták, akik az István a király című rockopera részleteit hozták el a dévai gyermekek számára.

Az ünnepségen, családja kíséretében részt vett Asztalosné Zupcsán Erika, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkár-helyettese is, aki a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Dzsungel könyvében elhangzó mondattal köszöntötte a gyermekeket, vendégeket, megerősítve a valamennyiükben ott lappangó érzést, hogy egy vérből valók vagyunk!

Gáspár-Barra Réka