Rendhagyó anyák napja az Újpest- Kertvárosi Plébánia-Templomban

Nem csupán a május 5-iki keresztelő, hanem az előtte celebrált mise is különlegessé tette az anyák napját az Újpest–Kertvárosi Szent István király Plébánia-templomban, ugyanis mindkét szertartást Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az általa gyermekmentő céllal létrehozott Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója vezette le.

Az atya május első vasárnapja kapcsán arról beszélt: Jézus bízott magában, az atyában, édesanyjában, Máriában, Józsefben, apostolaiban, és nem utolsó sorban az emberekben.  Böjte Csaba arról is szólt, hogy manapság a legkisebb igazságtalanság miatt képesek vagyunk kiborulni, a Fiú pedig nem panaszkodott sem az emberekre, sem pedig körülményeire.

Az atya kitért még az önfegyelem kérdésére is, szintén Jézust állítva példának, aki akkor sem omlott össze, amikor szeget ütöttek a tenyerébe.

Prédikációját személyes, az általa gondozott gyerekekkel megtapasztalt élményeivel tette még hitelesebbé és érdekesebbé, végül pedig arra ösztönözte hallgatóságát, bizalommal tekintsenek előre, merjenek nekivágni az előttük álló feladatoknak, és ne csupán szóban legyenek keresztények. Böjte atya végezetül a május 18-án tartandó csíksomlyói búcsúra invitált, majd megáldotta a misén részt vett gyerekeket.

A mise után ugyanő keresztelte meg egy régi újpesti család sarját, az Újpesti Naplóban már bemutatott Zékány Antal Istvánt. A kisfiú az Újpestért díjas dr. Horváth László állatorvos  unokája, dr. Horváth Brigitta fogorvos harmadik, legkisebb gyermeke, egyben az egy évszázada újpesti Horváth família leszármazottja.

Böjte atyát a legidősebb gyermek keresztanyja – aki a szerzetes alapítványánál dolgozik – hívta meg Újpestre. Csaba testvér ezelőtt sosem járt a városban. A szertartás előtti napokban az Újpesti Napló kérdésére elmondta, meghívásra érkezett a plébániára, egyébként pedig évente hat-hét alkalommal látogat Magyarországra.

A misét és a keresztelőt dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő is megtisztelte jelenlétével, Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselő pedig ministránsként vett részt a szertartásokon.

M. Orbán A